Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Ο Φλεβάρης κιαν φλεβίσει....

Ονομασίες λαϊκές για το μήνα Φεβρουάριο
 Φεβρουάριος ή Φλεβάρης


Για να συντονιστεί το ημερολόγιο των 365 ημερών προς το ηλιακό έτος, καθιερώθηκε η αύξηση των ημερών του Φεβρουαρίου κατά μια, κάθε τέσσερα χρόνια. Ο λαός μας τον αποκάλεσε Κουτσοφλέβαρο, επειδή έχει 28 ημέρες και κάθε τέσσερα χρόνια 29. Κάθε τέσσερα χρόνια που έχουμε δίσεκτο έτος, ο λαός μας πιστεύει ότι είναι κακότυχο. Το δίσεκτο έτος δεν πρέπει να φυτεύουν αμπέλια οι γεωργοί ούτε να γίνονται γάμοι ούτε να χτίζονται σπίτια.
Ο Φεβρουάριος λέγεται επίσης Φλιάρης, Ληψομήνας, Κουτσός, Κουτσούκης ή Μικρός (Κύπρος) ή «κουσσοφλέβγαρος» (Κάσος)… Φλιάρης (γιατί είναι ο τελευταίος μήνας του χειμώνα "φλιά = κατώφλι").
Στον Πόντο τον Φεβρουάριο τον ονόμαζαν συνήθως Κούντουρος, γιατί έχει κοντή ουρά, αφού είναι λειψός σε σχέση με τους άλλους. Επίσης σε κάποια μέρη λεγόταν Κούτσουρος, διότι κατά κάποιο τρόπο είναι κουτσουρεμένος.
Ο καιρός τον Φεβρουάριο είναι κρύος, χειμωνιάτικος. Κάποιες μέρες, όμως, έχουμε ξαφνικές λιακάδες, που τις ακολουθούν χιονιάδες, κι όλοι τότε τραγουδάνε:
Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει. μα αν τύχει και θυμώσει,
μες στο χιόνι θα μας χώσει.Οι δύο λέξεις ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ, ΦΛΕΒΑΡΗΣ δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους άσχετα αν συμπτωματικά ταιριάζουν τόσο ώστε η μια να προέρχεται από την άλλη.
Το ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ είναι ρωμαϊκό από τους Ρωμαίους θεούς Φεβρούα των καθαρμών και Φέβρουο των νεκρών.
Το ΦΛΕΒΑΡΗΣ βγαίνει από τη λαϊκή ελληνική παράδοση και έχει σχέση με τις φλέβες της γης.
Ο λαός μας κατά τον Δ.Σ. Λουκάτο, παρετυμολόγησε τον μήνα και τον ονόμασε Φλεβάρη, επειδή «ανοίγει τις φλέβες του» και γεμίζει τη γη νερά. Κατ' άλλους λέγεται Φλεβάρης, γιατί παγώνει τις φλέβες της γης.
Στη Θράκη υπάρχει το ρήμα φλεβαρίζω = πλημμυρίζω, επειδή τα χωράφια φλεβαρίζουν από τις βροχές. Λέγεται και τρυγητής αμπελιών - κλαδευτής γιατί στον αγροτικό βίο, ο Φλεβάρης είναι ο μήνας των αμπελιών. Τότε γίνεται το κλάδεμα, το καθάρισμα και το τσάπισμα των αμπελιών. Τότε βάζουν και καταβολάδες, δηλαδή φυτεύουν αμπέλια (εκτός και αν είναι δίσεχτος ο χρόνος). Για αυτό του το περιεχόμενο ο Φλεβάρης λέγεται όπου είναι ανεπτυγμένη η αμπελουργία και Κλαδευτής.
Για τον άστατο καιρό, ο Φλεβάρης λέγεται επίσης και Μεθυσμένος, γιατί δεν ξέρει τι κάνει. Στην Κύπρο, (Λαϊκή Παράδοση), οι παππούδες μιλάνε για το Μεθυσμένο Φλεβάρη και λένε ότι όταν μια χρονιά η παραγωγή του κρασιού ήταν λίγη, τα τρία αδέρφια, ο Ιανουάριος, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, αποφάσισαν να ενώσουν το κρασί τους σ' ένα βαρέλι και να το πιουν παρέα. Ο Φεβρουάριος όμως τρύπησε το βαρέλι από κάτω, χωρίς να ρωτήσει τους άλλους δυο. Τράβηξε το κρασί του, τράβηξε κι από το δικό τους μερίδιο και μέθυσε, γι' αυτό δεν ξέρει τι κάνει. Για τιμωρία του οι άλλοι δυο μήνες του πήραν από μια μέρα κι έτσι του έμειναν μόνο 28.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου