Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Περπερούνα ή Περπερού ή Πιρπιρού

                     
Η Περπερούνα


    Η Περπερούνα ή Περπερού ή Πιρπιρού, ανάλογα με το γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής είναι έθιμο, που το κάνουν τα κορίτσια. Διαλέγουν ένα κοριτσάκι, φτωχό ή ορφανό και το στολίζουν με λουλούδια και πρασινάδα… για να πρασινίσει ο τόπος σαν την Περπερούνα. Η παρέα των κοριτσιών βάζει στη μέση την Περπερούνα και τραγουδούν:

Περπερούνα περπατεί
περπατεί καμαρωτή,
και το Θεό παρακαλεί,
για να στείλει μια βροχή.

Μια βροχή καλή καλή
για ν’ ανθίσουν τα λιβάδια,
να φυτρώσουν τα σιτάρια
και μεθύσουν τ’ αμπελάκια,
να καρπίσουν σταφυλάκια.

Μπάρες-μπάρες τα νερά
στα χωράφια τα ξερά,
κάθε στάχυ ένα ταγάρι,
κάθε κλήμα ένα πιθάρι.

Αφού τελειώσει το τραγούδι, βγαίνει από κάθε σπίτι μια νοικοκυρά με ένα κανάτι νερό και το χύνει πάνω στο κεφάλι της Περπερούνας και εύχεται: «Καλή βροχή να δώσει ο Θεός».

(Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων, Α΄ Και Β΄ Δημοτικού, ΟΕΔΒ, σ. 100 και Κυριακίδου-Νέστορος Α., (1982, 1986). Οι δώδεκα μήνες τα λαογραφικά. Θεσσαλονίκη: Μαλλιάρης-Παιδεία, σσ. 121-122.)Στολίζουν την Περπερούνα με λουλούδια και πρασινάδες. Κάποια παιδιά σχηματίζουν την παρέα της και κάποια άλλα επιλέγουν να αποτελέσουν τη μουσική ομάδα. Προτείνουν διάφορους τρόπους συνοδείας και τελικά καταλήγουν σε μια πρόταση. Για παράδειγμα: παίρνουν τα μουσικά όργανα της τάξης και συνοδεύουν το τραγούδι, χτυπώντας σε κάθε συλλαβή του στίχου.


Κάθε φορά που τελειώνει ο στίχος χτυπούνε στο τρίγωνο μόνο για να δηλωθεί η παύση. Μόλις τελειώσει το τραγούδι της Περπερούνας και ρίξει λίγο νερό η νοικοκυρά, τα παιδιά προτείνουν να «παίξουν» με τα μουσικά όργανα τους ήχους της βροχής, η οποία θα είναι, σιγανή στην αρχή και πιο έντονη στη συνέχεια ώσπου να σβήσει πάλι εντελώς. Μερικά παιδιά-λουλούδια που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλο το χώρο της τάξης παριστάνουν πως «φυτρώνουν» ψηλώνουν σιγά-σιγά και «ανθίζουν» (το δείχνουν ανοίγοντας τα χέρια τους σε έκταση).


Περ
Χ
πε
Χ
ρού
Χ
να
Χ
περ
Χ
πα
Χ
τεί
Χ

τρίγωνο 
Περ
Χ
πα
Χ
τεί
Χ
κα
Χ
μα
Χ
ρω
Χ
τή
Χ

τρίγωνο
και
Χ
το
Χ
Θεό
Χ
πα
Χ
ρα
Χ
κα
Χ
λεί
Χ

τρίγωνο
για
 Χ
να
Χ
στεί
Χ
λει
Χ
μια
Χ
βρο
Χ
χή.
Χ

τρίγωνο

Χ  : χτύπημα με τα μουσικά όργανα

(Απόσπασμα από το Μουσικό Γιασεμάκι ( Τζένη Μωραΐτη-Μαρία Κουρκουρίκα, εκδ. Μεταίχμιο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου