Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

Τον Σεπτέμβρη τα σταφύλια τον Οκτώβρη τα κουδούνια


Στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων έχει συνδεθεί με πολλές λειτουργίες, ασχολίες και δράσεις. Εορτάζεται η μεγάλη χριστιανική γιορτή του Σταυρού, ξεκινάει στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας ο τρύγος και γίνονται και πολλές άλλες γεωργικές εργασίες. Ανοίγουν και λειτουργούν τα σχολεία όλων των βαθμίδων και, τον παλιό καιρό ήταν ο καλύτερος μήνας για τα ιστιοφόρα, καθώς ο καλός καιρός που επικρατούσε μετά τα μελτέμια, επέτρεπε τα ασφαλή, κοντινά και μακρινά ταξίδια στη θάλασσα. Επίσης παραδοσιακά ήταν ο μήνας των μετακομίσεων και τότε συνήθιζαν ν’ αλλάζουν σπίτι όσοι δεν είχαν ιδιόκτητη κατοικία. Ιστορικά έχει πρωτίστως συνδεθεί με την επαναστατική επιβολή του Συντάγματος στον βασιλιά Όθωνα, από τον εξεγερμένο λαό, που έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου 1843 (απ’ όπου και η ομώνυμη κεντρική οδός της Αθήνας).

Η 1η Σεπτεμβρίου συνδέεται με ποικίλες προλήψεις. Οι έγκυες απείχαν από κάθε εργασία για να μη γεννηθεί το παιδί τους με το σημάδι του Αγίου Συμεών του Στυλίτη, που γιορτάζει αυτήν ημέρα (Συμεών/ σημαδεύω). Η 1η Σεπτεμβρίου θεωρείται η Ημέρα του Χρονογράφου, καθώς πιστεύεται ότι ο Χάρος γράφει όσους θα πεθάνουν κατά τη διάρκεια του χρόνου. Για να ξορκίσουν τον Χάροντα, οι νοικοκυραίοι σπάνε ένα ρόδι στην είσοδο του σπιτιού τους.

Ο Σεπτέμβριος έχει διάφορες ονομασίες στο λαϊκό: καλαντάρι
Χινόπωρος, επειδή θεωρείται ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου.
Ορτυκολόγος, λόγω του περάσματος των ορτυκιών που αποδημούν νότια.
Τρυγητής, λόγω του τρύγου, που είναι η κύρια αγροτική απασχόληση το μήνα αυτό.
Σταυρίτης, από τη μεγάλη εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου
 Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/articles/500/185#ixzz2deTqNGu5 και  http://www.asprilexi.com/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82?cid=214

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου