Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Ποιος είναι πιο πολιτισμένος από μένα;


ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο βρήκαμε 

στο:http://www.parentbook.gr. 

Ας μας βάλει σε σκέψεις!

Ποιος είναι πιο πολιτισμένος από μένα;

Το parentbook προειδοποιεί: Αυτή η στήλη περιέχει σκηνές που μπορεί να ενοχλήσουν.

Οι νεώτερες γενιές γονιών φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την επαφή των παιδιών τους με τον πολιτισμό. Απλές καθημερινές διαπιστώσεις θα σας πείσουν ότι μάλλον κάπως έτσι είναι. Υπάρχει πλέον μεγάλη προσφορά σε θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, σε θεατρικά και μουσικά εργαστήρια σε εκπαιδευτικά προγράμματα μουσείων για παιδιά. Κάθε Σαββατοκύριακο οι περισσότεροι γονείς σπεύδουμε να πάμε τα παιδιά μας σε θέατρα, μουσεία, εργαστήρια κλπ. Τις Δευτέρες συνομιλούμε με τους συναδέλφους στο γραφείο και με καμάρι λέμε σε πόσες παραστάσεις έχουμε πάει το παιδί μας και πόσο συχνά πηγαίνουμε μαζί του να δούμε μπαλέτο, να δούμε παιδικές όπερες, θέατρο κλπ. Η αλήθεια είναι ότι άσχετα με το γιατί και πώς προβάλλουμε τις επιλογές μας αυτές, το παιδί μας ωφελείται. Ο πολιτισμός είναι βίωμα και είναι σημαντικό τα παιδιά από μικρά να έχουν σχετικές εμπειρίες.

Αλλά... ως γονείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξίσου σημαντικό είναι να δίνουμε στα παιδιά μας παραδείγματα πολιτισμένων συμπεριφορών, αλλιώς ενδέχεται να ακυρώσουμε μεγάλο μέρος μιας εμπειρίας πολιτισμού.
Ιδού μερικές σκηνές που όλοι λίγο-πολύ έχουμε ζήσει:
  • Η παράσταση αρχίζει στις έξι το απόγευμα. Είναι έξι και μισή και ακόμη γονείς μπαίνουν στην αίθουσα σύροντας «κυριολεκτικά» τα μικρά τους που δεν προλαβαίνουν να αντιληφθούν πού βρίσκονται, πώς είναι ο χώρος και τι συμβαίνει γύρω τους.
  • Η εκδήλωση του σχολείου αρχίζει και περιμένουμε να καμαρώσουμε το βλαστάρι μας. Δεν περνούν 5 λεπτά και γονείς αρχίζουν να πηγαινοέρχονται από τη θέση τους στο μπροστινό μέρος της σκηνής για να τραβήξουν βίντεο.
  • Συνοδεύουμε το παιδί μας σε μια δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιού. Όλα τα παιδιά παρακολουθούν την αφήγηση σχεδόν μαγεμένα, αλλά ο ήχος του κινητού μας έρχεται να διαλύσει τη μαγεία της στιγμής.

Είναι σημαντικό να πηγαίνουμε τα παιδιά μας να δουν θέατρο, να ακούσουν μουσική να δημιουργήσουν. Όμως ο πολιτισμός δεν είναι προϊόν προς κατανάλωση. Ο πολιτισμός διδάσκεται με απλές συμπεριφορές που δείχνουν στα παιδιά τον δέοντα σεβασμό για έναν χώρο πολιτισμού.
  • Θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο πριν πάμε σε μια παράσταση/εκδήλωση/εργαστήριο για να συζητήσουμε με το παιδί τι είναι εκεί που θα πάμε και τι πρέπει να προσέξουμε στη συμπεριφορά μας. Είναι χρήσιμο να υπενθυμίζουμε στα παιδιά 2-3 βασικούς κανόνες συμπεριφοράς. Δεν σηκωνόμαστε όρθιοι, δεν κλωτσάμε το μπροστινό κάθισμα, δεν μιλάμε δυνατά.
  • Θα πρέπει να προσέλθουμε στο χώρο με ηρεμία και με μυήσουμε το παιδί στην ιεροτελεστία ενός θεάματος πολιτισμού. 
  • Θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να συζητήσουμε με το παιδί για αυτό που ένιωσε και για αυτά που του άρεσαν.

Μπορεί τα σημερινά παιδιά να μην μαγεύονται εύκολα - όπως συνέβαινε με τα παιδιά της γενιάς μας - από μερικές σειρές κόκκινα βελούδινα καθίσματα, από το σκοτάδι που γεμίζει την αίθουσα λίγο πριν αρχίσει μια παράσταση και από τα κοστούμια μιας μικρής ομάδας ηθοποιών. Κι αυτό γιατί τα βιντεοπαιχνίδια και τα κινούμενα σχέδια με τα εφέ και την ταχύτητα στην εναλλαγή σκηνών κάνει όλα τα άλλα θεάματα να φαντάζουν βαρετά. Μπορεί τα σημερινά παιδιά να μην πείθονται τόσο εύκολα. Πρόσφατα σε μια εξαιρετική παράσταση με πρωταγωνιστή έναν δράκο, ένα παιδί από το κοινό αναφώνησε «Δεν μπορείς να πετάξεις πάνω από τον ωκεανό. Κανείς δεν μπορεί. Ο ωκεανός είναι τεράστιος, θα κουραστείς, θα πέσεις και θα πνιγείς».

Είναι όμως δική μας ευθύνη να τα διδάξουμε τι σημαίνει πολιτισμένη συμπεριφορά κι αυτό δεν απαιτεί υψηλό budget για να παρακολουθούμε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου