Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

Εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας ΙΙ

Όταν είχαμε συμφωνήσει με το Νίκο και τη Ράνια πως θα οργανώναμε το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας δε φανταζόμουν τη χαρά που θα είχαμε  καθώς θα φτιάχναμε με τα χέρια μας ένα τετράδιο  με σκληρά καπάκια, σαν βιβλίο, διακοσμημένο με πολλή φαντασία και φροντίδα.
Στις 21 Μαΐου κατέφθασε  πρώτος ο Παναγιώτης με τη μαμά του, ο Χρήστος με τη μαμά του, η Στέλλα μαμά χωρίς τα παιδιά της και η Θεοδώρα χωρίς τη μαμά της. Η πιο μικρή της παρέας μας ήταν η Ειρήνη, η κόρη της Ράνιας και του Νίκου και μαζί με την Κατερίνα και την Μαρία αλλά και τον Γιάννη φτιάξαμε μια κεφάτη παρέα που δημιούργησε μέσα σε 2 ώρες πολύ όμορφα βιβλία-τετράδια. 
Ο Νίκος Λειβαδιώτης και η Ράνια Καμπουρίδου από το καλλιτεχνικό βιβλιοδετείο με παράδοση πάνω από 60 χρόνια  Ν.Π. Λειβαδιώτη, έφεραν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, κουβάλησαν μόρσα και διάφορα άλλα υλικά και μας ταξίδεψαν για λίγο σε μια άλλη εποχή όπου τα πράγματα κατασκευάζονταν με φροντίδα και βέβαια με μεγάλη τέχνη.

Έτσι μάθαμε πως η βιβλιοδεσία αποτελείται από 2 μέρη: το τεχνικό και το καλλιτεχνικό μέρος.
Όσον  αφορά το τεχνικό μέρος, το πρώτο βήμα είναι  το κόλλημα. τα φύλλα του βιβλίου πρέπει να δεθούν όλα μαζί και αυτή η διαδικασία παρομοιάζεται με το στάχωμα από την εποχή τη βυζαντινή (δηλαδή σαν το δέσιμο των σταχυών)
Πριονάκι, κόλλα και σπάγκο και αφήνουμε τα φύλλα μας να στεγνώσουν. Το δεύτερο βήμα είναι να φτιάξουμε το κάλυμμα του βιβλίου, χρησιμοποιώντας  δύο χοντρά χαρτόνια τα οποία τα ενώνουμε με ένα πιο λεπτό χαρτόνι για να δημιουργηθεί η ράχη του βιβλίου.
Στο καλλιτεχνικό μέρος διαλέγουμε τα υλικά με τα οποία θέλουμε να καλύψουμε το κάλυμμα του βιβλίου μας (χαρτί περιτυλίγματος, ύφασμα ή δέρμα ή συνδυασμός όλων των υλικών) και κατόπιν ενώνουμε το κάλυμμα με τα φύλλα του βιβλίου χρησιμοποιώντας τα τα εσώφυλλα.
Το βιβλίο μας είναι έτοιμο! 
Ο συνδυασμός της τέχνης και της φαντασίας έδωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Το πιο σημαντικό ήταν βέβαια πως άνθρωποι μικροί και μεγάλοι βρεθήκαμε μαζί, περάσαμε πολύ όμορφα  και δημιουργήσαμε βιβλία με γέλια, πειράγματα και πολύ κέφι.
Φεύγοντας  δώσαμε υπόσχεση πως θα το επαναλάβουμε γιατί μείναμε όλοι πολύ ευχαριστημένοι!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου